Miljö

Sammanfattning
Sunt förnuft gäller länge även i miljöfrågor. Riskera inte att förorena vattnet med något som du inte vill dricka och se till att vårt hamnområde hålls rent och prydligt.

Klicka på länkarna nedan för att komma till respektive avsnitt.
VBK-Miljöorganisation
Avfallshantering
Östra Mälaren är nu vattenskyddsområde
Anmälan om olyckshändelse
Båtbottenbehandling
Samarbete med Kommunen och andra båtklubbar


VBK-Miljöorganisation
Fritidsbåtshamnar är numera klassade som miljöfarlig verksamhet och med dagens regler skulle vår hamn aldrig fått anläggas. Nu finns den där och får vara kvar så länge vi följer de lagar och bestämmelser som hela tiden skärps vad gäller miljöskyddet.
Järfälla kommun är genom sin Miljö- och hälsoskyddsavdelning ansvarig för tillsyn och utför inspektioner av Järfällas båtklubbar.
Alla båtklubbar måste ha en miljöorganisation och en avfallshanteringsplan som skall hållas aktuella.
Alla medlemmar är skyldiga att sätta sig in i de lagar och regler som gäller och nedan finns en sammanfattning.
I klubbhuset finns en A4-pärm (gul) där ni kan läsa om vårt miljöarbete och om ni har några frågor eller förslag kan ni tala med VBKs miljöombud.

Miljöombud/ordfKai Lundström mob. 070-7365 741
Miljöombud Lars-Erik Högquist mob. 070-5637 795
Miljöombud Gert Lundberg mob. 070-4817 154
Hamnkapten Janne Hägerholm mob. 070-2080 432

Avfallshantering
I soptunnorna vid infartsgrinden får endast läggas hushållssopor (helst brännbara). SITA tömmer dessa varje fredag under perioden maj-oktober.
Övrigt avfall skall ägaren (skaparen) utan dröjsmål ta med sig och lämna på återvinningsstation. Brott mot detta kommer att beivras. Mera info om sopsortering mm se: www.jarfalla.se/miljö


Östra Mälaren är nu vattenskyddsområde
Det är således absolut förbjudet att släppa ut miljöfarliga ämnen i hamnområdet (primär skyddszon) eller i vattnet. Exempel på miljöfarliga ämnen är diesel/bensin, glykol, spill- och smörjolja, färg och lösningsmedel, avfettningsmedel mm. Spill och avfall från miljöfarliga ämnen skall tas om hand av ägaren och utan dröjsmål transporteras till återvinningsanläggning.
Om det står oljehaltigt vatten i ditt kölsvin. Pumpa aldrig ut det i mälarens vatten utan sug upp oljan med absorbtionsmedel (finns i Miljöskyddslådan vid norra bryggan) lägg det sedan i en plastpåse och lämna till återvinningsanläggning.
Om du har glykol (helst propylenglykol) i kylsystemet kör motorn på land innan sjösättningen samla upp den glykolhaltiga vätskan och lämna till återvinningsanläggning.
Det är också förbjudet att tömma båttoaletter/hålltankar i Mälaren utanför vattenverken. Använd om möjligt sugtömmningsanläggning.


Anmälan om olyckshändelse
Olyckshändelser, spill eller läckage, som utgör risk för vattenförorening, skall omedelbart anmälas av den som orsakat eller fått kännedom om tillbudet.
Anmälan görs till:

Mer detaljerade beskrivningar och föreskrifter om vad som gäller vattenskyddsområdet kan ni hitta hos:

      *  Länsstyrelsen i Stockholms Län     www.ab.lst.se
      *  Norrvatten     www.norrvatten.se


Båtbottenbehandling
Vid skrapning/slipning av båtbotten skall slipdammet tas om hand. T.ex. av dammsugare på maskin och eller presenning under båt. Färgrester är klassade som miljöfarliga och skall tas om hand och lämnas på återvinningsanläggning. S.k. TBT-färger och färger som läcker koppar är inte tillåtna på ostkusten och insjöar.   Använd dem inte. Mer info om färger kan hämtas hos:

      *  Håll Sverige Rent     www.hsr.se
      *  Kemikalieinspektionen     www.kemi.se
      *  Ekomarine     www.neptuneformula.com


Samarbete med Kommunen och andra båtklubbar
Det är ett omfattande samarbete mellan kommunens miljöorganisationer och båtklubbarna i kommunen. Och samarbetet går bra, se e-post från kommunen.

De bifogade materialet: Värna din miljö och ditt dricksvatten! handlar om att vi skall värna vår miljö och Miljömöte med teater om att sprida miljötänk på ett litet annorlunda sätt.