VBK:s Miljöpolicy                                                                    2015-01-22

Sammanfattning

VBK är en ideell Miljömedveten förening som följer myndigheters lagar och regler som gäller för båtklubbar. Medlemmarna är skyldiga att efterleva våra föreskrifter och policyregler.

Sunt förnuft gäller även i miljöfrågor. Riskera inte att förorena vattnet med något som du inte vill dricka och se till att vårt hamnområde hålls rent och prydligt.

Klicka på länkarna nedan för att komma till respektive avsnitt.
VBK-Miljöorganisation
Avfallshantering
Östra Mälaren är nu vattenskyddsområde
Anmälan om olyckshändelse
Båtbottenbehandling
Samarbete med Kommunen och andra båtklubbar

VBK-Miljöorganisation
Fritidsbåtshamnar är numera klassade som miljöfarlig verksamhet och med dagens regler skulle vår hamn aldrig fått anläggas. Nu finns den där och får vara kvar så länge vi följer de lagar och bestämmelser som hela tiden skärps vad gäller miljöskyddet.
Järfälla kommun är genom sin Miljö- och hälsoskyddsavdelning ansvarig för tillsyn och utför inspektioner av Järfällas båtklubbar.
Alla båtklubbar måste ha en miljöorganisation och en avfallshanteringsplan som skall hållas aktuella.
Alla medlemmar är skyldiga att sätta sig in i de lagar och regler som gäller och nedan finns en sammanfattning. Som medlem måste du ha kunskap om vad du gör och ta ansvar för konsekvenserna av ditt handlande
I klubbhuset finns en A4-pärm (gul) där du kan läsa om vårt miljöarbete och om du har några frågor eller förslag kan du tala med VBK:s miljöombud.

Miljöombud

Kai Lundström

 mob. 070-7365 741

Miljöombud

Lars-Erik Högquist

 mob. 070-5637 795

Miljöombud

Sven Andersson

 mob. 070-5218 894

Hamnkapten

Janne Hägerholm

 mob. 070-2080 432


Avfallshantering
I soptunnorna vid infartsgrinden får endast läggas hushållssopor (helst brännbara). Kommunen tömmer dessa varje fredag under perioden maj-oktober.
Övrigt avfall skall ägaren (skaparen) utan dröjsmål ta med sig och lämna på återvinningsstation. Brott mot detta kommer att beivras. Mera info om sopsortering mm se:
www.jarfalla.se/miljö


Östra Mälaren är nu vattenskyddsområde
Det är således absolut förbjudet att släppa ut miljöfarliga ämnen i hamnområdet (primär skyddszon) eller i vattnet. Exempel på miljöfarliga ämnen är diesel/bensin, glykol, spill- och smörjolja, färg och lösningsmedel, avfettningsmedel mm. Spill och avfall från miljöfarliga ämnen skall tas om hand av ägaren och utan dröjsmål transporteras till återvinningsanläggning.
Om det står oljehaltigt vatten i ditt kölsvin. Pumpa aldrig ut det i Mälarens vatten utan sug upp oljan med absorbtionsmedel (finns i
Miljöskyddslådan vid norra bryggan) lägg det sedan i en plastpåse och lämna till återvinningsanläggning.
Om du har glykol (helst propylenglykol) i kylsystemet kör motorn på land innan sjösättningen och ,samla upp den glykolhaltiga vätskan och lämna till återvinningsanläggning.
Det är också förbjudet att tömma båttoaletter/hålltankar i Mälaren. Använd om möjligt sugtömningsanläggning. Vår grannklubb JBS har sedan 2012  en sådan och den är även VBK:s medlemmar välkomna att nyttja.

En karta som visar var hushållssopor ska deponeras finns på anslagstavlan och i den gula Miljöpärmen. Kartan visar också var miljöskyddslådan och brandsläckare är placerade.

I ”lilla förrådet” förvaras bl.a miljö- och hälsofarliga kemikalier som hanteras av klubben, t.ex. färg och lösningsmedel. Miljö- och hälsofarliga kemikalier ska placeras på särskild invallad plats. För dessa kemikalier finns en pärm med Säkerhetsdatablad, SDB. Anskaffas en ny produkt, som är av kategorin miljö- och hälsofarliga kemikalier, måste ett SDB anskaffas för denna produkt.

Anmälan om olyckshändelse
Olyckshändelser, spill eller läckage, som utgör risk för vattenförorening, skall omedelbart anmälas av den som orsakat eller fått kännedom om tillbudet.
Anmälan görs till:

Mer detaljerade beskrivningar och föreskrifter om vad som gäller vattenskyddsområdet kan ni hitta hos:

* Länsstyrelsen i Stockholms Län www.ab.lst.se
* Norrvatten
www.norrvatten.se

Båtbottenbehandling

Bakgrund

Bottenfärger, s.k. biocider släpper ut giftiga ämnen både i vatten och på land. Vid tvätt av skrov skall avfallet hanteras som miljöfarligt material.

Myndigheter inför successivt alltmer strängare regler för bottenfärger och i Mälaren och andra insjöar är idag alla former av biocidfärger förbjudna att använda. I Saltsjön får fortfande biocidfärger med relativt låg gifthalt användas.

Järfälla kommun vill gå längre bl.a. med hänsyn till att vårt vatten är en dricksvattentäkt. De vill att alla båtar skall saneras och göras skrovrena och har avkrävt VBK en handlingsplan för detta.

Föreskrifter som gäller för båtar hos VBK

§1 Båtar vars huvudsakliga verksamhetsområde är Mälaren får inte målas med biocidfärger

§2 Båtar vars huvudsakliga verksamhetsområde är Östersjön får målas med biocidfärger (av Östersjötyp enligt Kemikalieinspektionens anvisning) men restriktiv användning rekommenderas. Målas båten med biocidfärg/giftfärg måste båten tvättas innan upptagning i VBK:s hamn. Dessa båtar får inte tvättas i VBK:s hamnområde. Torrslipning enl. pkt.4 nedan kan genomföras.

§3 VBK har som målsättning att båtar vars huvudsakliga verksamhetsområde är Mälaren skall vara skrovrena senast år 2020. Med skrovrent menas fri från giftig färg i alla färglager. Tillåtet är plast, trä, metall eller cement med eller utan epoxybehandling samt båtbottenfärger med etikett ”för insjöar”.

VBK uppmanar alla båtägare att snarast ta bort alla giftfärger på sina båtar. Vi kommer att utreda lämpliga utrustningar och metoder för detta arbete. Ägaren anmäler till miljöombud när båten är skrovren och får ett certifikat som visar detta. Notering om utfärdade certifikat dokumenteras i VBK:s medlemsregister.

 

§4 Medlem som skrapar bort bottenfärg skall använda marktäckande skydd för att samla upp färgavskrap. Medlem som slipar med maskin skall använda uppsamlingspåse och/eller dammsugare med stoftavskiljare. Färgavskrap och slipdamm skall betraktas som farligt avfall och lämnas på miljöstation.

Innan blästring i hamnen får utföras måste tillstånd inhämtas från miljöombud eller hamnkapten. Medlem som rengör sin båt skall säkerställa att inga andra båtar eller hamnmiljön tar skada.

Om något är oklart vid bottenfärgsanering kontakta miljöombuden. Mer info om färger kan hämtas hos:

* Håll Sverige Rent www.hsr.se

* Kemikalieinspektionen. www.kemi.se

Samarbete med Kommunen och andra båtklubbar
Det pågår ett omfattande samarbete mellan kommunens miljöorganisationer och båtklubbarna i kommunen. Samarbetet går bra, se
e-post med  kommunen.